Η φιλοσοφία δεν μένει πιά εδώ

rodin-thinker

Rodin – The thinker

Ετυχε χθές να κοιτάξω τη λίστα με τα αντικείμενα των προγραμμάτων εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα 129 αντικείμενα που περιέχει η λίστα, βρίσκει κανείς Δημόσιες Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τραπεζική Διοίκηση, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Πράσινη Επιχειρηματικότητα, Εταιρική Διακυβέρνηση, Ηγεσία και Διοίκηση, Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων και πολλά, πολλά συναφή. Αν ψάξει όμως για Ιστορία ή Φιλοσοφία, Αρχαιολογία ή Γλωσσολογία, δεν θα βρεί ούτε ένα αντικείμενο σχετικό. Ούτε ένα! Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην πρωτεύουσα της χώρας όπου γεννήθηκε η Φιλοσοφία, δεν υπάρχει χώρος ούτε για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που να την αφορά!

Ετσι είναι, φίλες και φίλοι. Με την ολοκληρωτική επικράτηση της «κοσμοθεωρίας» των αγορών επί του πολιτισμού, η Φιλοσοφία, η Ιστορία, η Γλωσσολογία, η Αρχαιολογία φαντάζουν πλέον περιττές και ανώφελες βάσει της αντίληψης που υποκατέστησε την παιδεία με την σκοπιμοθηρική απόκτηση γνώσεων εργαλειακού χαρακτήρα. Και εξοβελίστηκαν από ένα σύστημα που επιδιώκει (στην καλύτερη περίπτωση…) να δημιουργήσει ανθρώπους με υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων μεν, πλην όμως ανερμάτιστους και μονοδιάστατους, και επομένως ευχερέστερα χειραγωγήσιμους.

Δύσκολοι καιροί. Οδεύουμε ολοταχώς προς ζοφερές εποχές, με όλο το θράσος, την έπαρση και την αμεριμνησία που χαρακτηρίζει την τεχνολογικά προηγμένη βαρβαρότητα.

3 responses to “Η φιλοσοφία δεν μένει πιά εδώ

  1. Pingback: Η φιλοσοφία δεν μένει πιά εδώ « Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

  2. Evagelia 21 Οκτωβρίου, 2012 στο 9:19 πμ

    Οι φιλόσοφοι δεν παράγουν και δεν διαχειρίζονται κεφάλαια , άρα είναι περιττοί.
    Άλλωστε ποιος χρειάζεται ανθρώπους σκεπτόμενους (μπελάδες δηλαδή)
    Όμως μη ξεχνάμε ότι η βαρβαρότητα θα φέρει αντίδραση και η Ιστορία γράφεται από τους απλούς ανθρώπους χωρίς πτυχία …..

  3. Βασίλης 21 Οκτωβρίου, 2012 στο 3:48 μμ

    Η φιλοσοφία κάποτε απολάμβανε την αίγλη του (δικαιολογημένου) τίτλου της «επιστήμης των επιστημών». Αποτελούσε τον πυρήνα της διεπιστημονικής γνώσης. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως η φιλοσοφία αποτέλεσε το λίκνο στο οποίο γεννήθηκαν μια σειρά από σύγχρονες επιστήμες όπως Φυσική, Χημεία, Ιατρική, Κοινωνιολογία, κλπ.
    Κι ύστερα στο προσκήνιο της ιστορίας ήρθαν οι βάρβαροι που έβαλαν στο κέντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας το κέρδος. Ο homo sapiens (=σοφός άνθρωπος) αντικαταστάθηκε από το νέο πρότυπο του homo economicus. Κι από τότε η φιλοσοφία τρέχει ξοπίσω από τις δήθεν «επιστήμες» καταιδρωμένη. Πρώτα κατασκευάζουμε την ατομική βόμβα και μετά στοχαζόμαστε πάνω στον τρόμο του Αρμαγεδδώνα. Πρώτα παράγουμε τα γενετικώς μεταλλαγμένα και μετά αναρωτιόμαστε για την επικινδυνότητά τους. Πρώτα κλωνοποιούμε έμβια όντα και μετά θέτουμε τα ζητήματα βιοηθικής που ανακύπτουν. Δεν χρειάζεται πιά ο μπούσουλας της φιλοσοφίας. Είναι περιττό βάρος, ιδιαίτερα σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα από το οποίο οι αληθινές ανθρώπινες αξίες απουσιάζουν ηχηρά και έχουν αντικατασταθεί από το κυνήγι του κέρδους, το οποίο μάλιστα έχει πια επενδυθεί και με την αίγλη της «επιστημονικής» εγκυρότητας – ας είναι καλά οι νεοφιλελεύθερες θεωρίες που προπαγάνδισαν και καθαγίασαν την χωρίς όρια ιδιωτική πρωτοβουλία και το ασύστολο κέρδος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: