Επιστρέφουν λόγω κρίσης οι βρεφοδόχοι στην Ευρώπη
12 Ιουνίου, 2012
Posted by στο Στόχος της αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου δεν είναι η πρόκληση αντιδράσεων οδυνηρής έκπληξης. Θα ήταν άλλωστε υποκριτικό τη στιγμή που τα 5/6 του πληθυσμού του πλανήτη ζούν σε τέτοιες συνθήκες εδώ και καιρό, χωρίς να προκαλείται η παραμικρή ενόχληση στα κατά τα άλλα ευαίσθητα στομάχια των Δυτικών καταναλωτικών μας κοινωνιών.
Ο στόχος της αναδημοσίευσης είναι να επισημανθεί ένα ακόμη από τα σημάδια των υπό κατάρρευση κοινωνιών στα θεωρούμενα ως «ισχυρά» κράτη της Εσπερίας, τα οποία απεκδύονται πλέον το πάλαι ποτέ θελκτικό πρόσωπο-προσωπείο του κοινωνικού κράτους και της επίπλαστης καταναλωτικής ευφορίας και κατρακυλούν με ιλιγγιώδη ρυθμό στα σκαλιά που οδηγούν στη γενικευμένη εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού τους.
Το πώς και γιατί συμβαίνει αυτό, το αφήνω για αργότερα.
Επιστρέφουν λόγω κρίσης οι βρεφοδόχοι στην Ευρώπη
Πηγή: in.gr, 12/6/2012
Η οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη έχει φέρει σε απελπισία όλο και περισσότερους γονείς που επιλέγουν να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους σε κάποιο ίδρυμα και στις βρεφοδόχους που πολλαπλασιάζονται ανά την ήπειρο, ωθώντας ακόμα και τον ΟΗΕ να εκφράσει την ανησυχία του.
Ο Monde σημειώνει ότι πρόκειται για την παλιά συνήθεια που ατόνησε τον 20ό αιώνα όταν γενικά βελτιώθηκαν (σε σχετικό βαθμό και όχι παντού στον ίδιο βαθμό) οι συνθήκες ζωής των χαμηλότερων στρωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα επανήλθαν και οι χώρες –με πρώτη τη Γερμανία το 2000- να εισάγουν και πάλι βρεφοδόχους ώστε, αν μη τι άλλο, τα βρέφη να μην κινδυνεύουν από την έκθεση τους. Την ακολούθησαν άλλες δέκα χώρες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία· στη Γαλλία από το 2000 εγκαταλείφτηκαν περίπου 400 παιδιά.
Ο γονέας -τουλάχιστον στη Γαλλία- που εκτιμά ότι δεν μπορεί να θρέψει το παιδί του το εναποθέτει ανώνυμα στη βρεφοδόχο και μετά έχει οκτώ εβδομάδες για να σκεφτεί ξανά την απόφαση του.
Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες πρόνοιας έχουν εξακριβώσει την ταυτότητα του παιδιού και, αν ο γονιός δεν ζητήσει να το πάρει και πάλι υπό την προστασία του, κινούν την διαδικασία υιοθεσίας με όλους τους κανόνες.
Πέρα από το κοινωνικό ζήτημα, ανακύπτουν και ηθικά και νομικά ζητήματα για αυτά τα παιδιά.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ικανοποίηση του δικαιώματος του παιδιού να γνωρίσει στο μέλλον τους βιολογικούς του γονείς–αν το θελήσει φυσικά.
Το σύστημα των βρεφοδόχων δεν το διασφαλίζει καθόλου, προκαλώντας την ανησυχία του ΟΗΕ ή άλλων οργανισμών αλλά και τις φωνές που ζητούν την κατάργηση του.