Το μεγάλο ξεπούλημα (1)

Gary_Winogrand_02Ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις εκλογές που απέχουν πλέον μόλις δύο ημέρες, στο παρασκήνιο, άοκνα και αθόρυβα, κάποιοι εξακολουθούν να εργάζονται πυρετωδώς. Το Ταμείο για την Εκποίηση το Ξεπούλημα την Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση που συνέταξε και στην οποία προτείνει τους στόχους του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το δεύτερο τρίμηνο του 2012. Οι ενέργειες που προβλέπει η έκθεση είναι:

 • πώληση του 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ
 • πώληση του 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ
 • παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και λιμανιών και μαρινών
 • πώληση της ΛΑΡΚΟ
 • διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ
 • διάθεση του 29% του ΟΠΑΠ
 • διάθεση του 74% της ΕΥΑΘ
 • αξιοποίηση 28 κτιρίων

(πηγή: Εννέα κινήσεις στο σχεδιασμό των αποκρατικοποιήσεων το δεύτερο τρίμηνο. in.gr, 2/5/2012)

Η αποψίλωση του Δημοσίου από τα περιουσιακά του στοιχεία και τις υποδομές του (με όρους εξευτελιστικούς και σε τιμές που απέχουν προκλητικά από τις τρέχουσες αγοραίες τιμές) συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Είναι ένα θέμα στο οποίο θα επανέλθω, με αναλυτική αναφορά σε πολλές από τις σκανδαλώδεις πτυχές του.

Προς το παρόν, δίνω στις παραπομπές ορισμένους συνδέσμους που σταχυολόγησα προς ενημέρωση, και αρκούμαι στο ερώτημα: ποιός μπορεί πλέον να πιστέψει τα συνεταιράκια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ οτι επιδιώκουν δήθεν την ανάπτυξη, έχοντας προηγουμένως ξεπουλήσει έναντι πινακίου φακής όλες τις βασικές υποδομές και τις προσοδοφόρες επιχειρήσεις-φιλέτα του δημοσίου; 

Διαβάστε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: το μεγάλο ξεπούλημα (από το παρόν ιστολόγιο)

Πηγές – παραπομπές – υποσημειώσεις

(1) «Πουλήστε παραλίες, ιδιωτικοποιήστε οργανισμούς» ζητά από την κυβέρνηση η τρόικα. in.gr, 12/2/2011.
(2) Πολυνομοσχέδιο Υπουργείου Οικονομικών: «Φιλετάρουν» εκατομμύρια στρέμματα για το κεφάλαιο. «Ριζοσπάστης», 15/7/2011.
(3) Γ.Παπακωνσταντίνου: Εθισμένος με την πτώχευση. «Το Ποντίκι», 17/1/2012.
(4) Ελληνικό, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΛ.ΠΕ. στο πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων. Ελευθεροτυπία, 11/9/2011.
(5) Στα μουλωχτά «έσπρωξαν» για 11 εκατ. τις Ταχυμεταφορές. Ελευθεροτυπία, 27/3/2009.
(6) Γη και Ηλιος στους Γερμανούς. Ελευθεροτυπία, 6/9/2011.
(7) «Σχέδιο Ήλιος»: ένα πολύ «φωτεινό» όνομα για ένα από τα «σκοτεινότερα» προγράμματα. Από την ιστοσελίδα «Αριστερό βήμα».
(8) Οι Γερμανοί έρχονται για μπίζνες. Ελευθεροτυπία, 24/8/2011.
(9) Αποκρατικοποιήσεις με το μαχαίρι στον λαιμό. Ελευθεροτυπία, 30/7/2011.
(10) Μια θεαματική αποκρατικοποίηση σώζει(;) την παρτίδα προσέλκυσης επενδυτών. Ελευθεροτυπία, 30/7/2011.
(11) Eίναι Βεζύρης ο Παπακωνσταντίνου ή Ραγιάδες οι Έλληνες; Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, 28/1/2012.
(12) Εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο Δέλτα του Νέστου ποταμού. Από το ιστολόγιο του Γιώργου Κρόγια, Μάρτιος 2012.
(13) Θα γίνει της… ανάπτυξης. «Το Πράσινο Ποντίκι», 3/5/2012.

6 responses to “Το μεγάλο ξεπούλημα (1)

 1. sogi77 4 Μαΐου, 2012 στο 9:11 μμ

  Η περίπτωση του ΟΠΑΠ είναι η πιο χαρακτηριστικη, ξεπουλάμε μια κερδοφόρα επιχείρηση η οποία αποφέρει σταθερά έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα το αστείο είναι οτι τόσα χρόνια ήταν «μονοπώλιο» στον χώρο και είχαμε και κυρώσεις σαν Ελληνικό Δημόσιο για αυτή την πρακτική απο την Ε.Ε…

 2. Βασίλης 5 Μαΐου, 2012 στο 11:15 πμ

  sogi,

  τι να πρωτοπείς…

  Έπισημαίνω απλώς κάτι που θεωρώ αποκαλυπτικό των προθέσεων των κυβερνήσεων:

  Ο ΟΤΕ, η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, μαγαζί γωνία στα Βαλκάνια, νευραλγικής σημασίας για τη χώρα (τηλεπικοινωνίες γάρ), είχε μπεί στο στόχαστρο πολύ νωρίς. Ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση ανοιξε το 1996 επί ΠΑΣΟΚ με τη πώληση αρχικά του 8% των μετοχών(1).

  Η πώληση νέων πακέτων μετοχών συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, πάντα ως «σωσίβιο» για τα έσοδα (2). Μετά από αυτές τις μεταβιβάσεις επιπλέον ποσοστού στη γερμανική πλευρά (Deutsche Telekom) η τελευταία έφτασε να κατέχει το 30% του ΟΤΕ, ενώ το ποσοστό του Δημοσίου υποχώρησε στο επίπεδο του 20% (3).
  Τότε το ΠΑΣΟΚ δήλωνε, δια στόματος της Α.Κατσέλη, «Το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων της»(2).

  Βεβαίως, όταν έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, προχώρησε την εξαγορά του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom (το 2010), με τρόπο μάλιστα παράτυπο που παραβίασε κατάφωρα τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μετόχων(4). Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους μειοψηφούντες μετόχους ήταν και τα ασφαλιστικά ταμεία…

  Είναι σαφές από το σύντομο αυτό ιστορικό της πιό χαρακτηριστικής ίσως περίπτωσης αποκρατικοποίησης, ότι δεν έτυχε – πέτυχε!. Είναι αφελές να ισχυρίζεται κάποιος οτι η ιδιωτικοποίηση μιας νευραλγικού χαρακτήρα εξαιρετικά κερδοφόρας επιχείρησης προωθήθηκε μόνο και μόνο για να καλυφθούν τρύπες στα έσοδα. Οπως είναι αφελής και η άποψη οτι «το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας», άποψη που παγίως προβάλλεται από δεξιο-φιλελεύθερους κύκλους ως δήθεν επιχείρημα υπέρ της ιδιωτικοποίησης των πάντων.

  Πηγές – παραπομπές – υποσημειώσεις

  (1) Νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΟΤΕ. Ριζοσπάστης, 10/2/1996.

  (2) Την πώληση ποσοστού 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom εξετάζει η κυβέρνηση. in.gr, 12/6/2009.

  (3) «Οχι» εργαζομένων του ΟΤΕ στην πώληση του 5%. Ελευθεροτυπία, 18/6/2009.

  (4) σε ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή στο οποίο υποστηρίζει οτι «Η μη υποβολή δημόσιας προσφοράς κατά την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην DT, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το νόμο 3461/2006 (ΦΕΚ106, 30.5.2006), έρχεται σε ευθεία αντίθεση προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2004/25/EK, με συνέπεια την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειοψηφούντων μετόχων του ΟΤΕ, δηλαδή 108.000 φυσικών προσώπων, 4.000 νομικών προσώπων μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικών ταμείων εργαζομένων, τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά», ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου 2009 έχει ξεκινήσει επίσημη διαδικασία παράβασης εναντίον της Ελλάδας, επειδή κατά την πώληση του ΟΤΕ στην DT δεν έχουν εφαρμοστεί ορθά οι διατάξεις της Οδηγίας 2004/25 σχετικά με τις δημόσιες προσφορές εξαγοράς και ιδίως οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων.
  Δές εδώ:
  Ενστάσεις από την Κομισιόν για τη διαδικασία πώλησης του ΟΤΕ
  Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπόμνημα του ΣΥΡΙΖΑ για την αγοραπωλησία του ΟΤΕ

 3. Pingback: Κύριος ποιμαίνει με « Πύρ αείζωον

 4. Pingback: ΤΑΙΠΕΔ: το μεγάλο ξεπούλημα « Πύρ αείζωον

 5. Pingback: ΤΑΙΠΕΔ: το μεγάλο ξεπούλημα « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

 6. Pingback: Αγροτική τράπεζα: τα κέρδη στην Τράπεζα Πειραιώς, οι ζημιές στο δημόσιο « Πύρ αείζωον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: