Φορολογική δικαιοσύνη (2)

Μετά τις κάλπες, καιροφυλακτεί η εφορία! Μην πεί κανείς πως δεν γνώριζε.

Φόρους – φωτιά επιφυλάσσει φέτος η Εφορία σε περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων. Οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις εντοπίζονται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά με εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ οι φόροι αυξάνονται από 44% έως 389%, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα τα ποσοστά αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης είναι μικρότερα (2,6% έως 25%).

Αναδημοσίευση από το Εθνος, 23/4/2012. Με έντονα οι δικές μου επισημάνσεις.

Eugene-Smith-01«Νάρκες» στις δηλώσεις

Φόρους – φωτιά επιφυλάσσει φέτος η Εφορία σε περίπου 3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εκπνέει στις 15 Ιουνίου, αλλά ήδη εκατομμύρια φορολογούμενοι ζουν με τον εφιάλτη της εκκαθάρισης, καθώς οι φόροι που θα προκύψουν αναμένονται δυσβάσταχτοι.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών φόρου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, το «ψαλίδισμα» στις εκπτώσεις δαπανών για ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ιατρικές επισκέψεις και νοσήλια αλλά και η κατάργηση του «μπόνους» των αποδείξεων ανεβάζει στα ύψη τον φορολογικό «λογαριασμό» κυρίως για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.

Επίσης πολλοί θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης, τα οποία για τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα είναι αυξημένα από 10% έως και 70%.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, που ήδη πληρώνουν μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012, θα πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι καθώς μαζί με το εκκαθαριστικό των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα λάβουν φέτος και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.

Μόνο από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2010 στις 5.000 ευρώ για το 2011 και την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν πρόσθετοι φόροι που ξεκινούν από 50 ευρώ για μισθωτούς χωρίς παιδιά και φθάνουν έως και 2.750 ευρώ για μισθωτούς με τρία παιδιά και εισοδήματα από 15.000 έως 32.000 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις εντοπίζονται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για τους φορολογούμενους χωρίς παιδιά με εισοδήματα από 13.000 έως 20.000 ευρώ οι φόροι αυξάνονται από 44% έως 389%, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα τα ποσοστά αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης είναι μικρότερα (2,6% έως 25%).

Για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και εισοδήματα από 14.000 έως 20.000 ευρώ η φοροεπιβάρυνση αυξάνει από 57% έως 855,6%. Οι φορολογούμενοι με δύο παιδιά και εισοδήματα από 16.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματά τους αυξημένο έως 467% σε σχέση με τα εισοδήματα του 2010.

Μαρία Βουργάνα


2 responses to “Φορολογική δικαιοσύνη (2)

  1. Pingback: Νέα κυβέρνηση, νέα φοροεπιδρομή « Πύρ αείζωον

  2. Pingback: Κύριος ποιμαίνει με « Πύρ αείζωον

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: