Coca Cola-3E – Διατροφικό σκάνδαλο με ζιζανιοκτόνο σε αναψυκτικά

coca-cola-open-happinessΕδώ και περίπου 2 μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διατροφικό σκάνδαλο το οποίο όμως δεν έχει τύχει της ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ της χώρας μας και αφορά την χρησιμοποίηση “επιμολυσμένης” ζάχαρης με 2,4 και 2,6 διχλωροφαινόλη(1) σε αναψυκτικά μάρκας coca cola και sprite.(2)(3)

Οι παρτίδες εμφιαλώθηκαν στο εργοστάσιο της Coca Cola – 3E στο Ηράκλειο Κρήτης και σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ σημαντική ποσότητα δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και αποσύρθηκαν από την αγορά οι παρακάτω συσκευασίες :

– 397.080 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε γυάλινη φιάλη των 250 ml (ημ. Λήξης 14.08.2013 & 15.08.2013, κωδικοί παραγωγής 13Β…VT & 14B…VT, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 437.256 συνολικά παραχθέντων.

– 298.422 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Coca Cola σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 14.08.2012, 15.08.2012 & 16.08.2012, κωδικοί παραγωγής 13Β…VU, 14B…VU & 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 326.238 συνολικά παραχθέντων.

– 47.850 συσκευασίες ανθρακούχου αναψυκτικού Sprite σε πλαστική συσκευασία των 1,5 l (ημ. Λήξης 15.08.2012, κωδικός παραγωγής 14B…VU, αντίστοιχα) από τον αριθμό των 52.644 συνολικά παραχθέντων.

Oπως ήταν αναμενόμενο από κάθε πολυεθνική που σέβεται τον εαυτό της, η Coca Cola – 3E εξέδωσε σχετική ανακοίνωσή, στην οποία, σε άψογο corporate doublespeak, «διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα δημόσιας υγείας»(4).

Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει απασχολήσει πρόσφατα την κοινή γνώμη, όταν στην προσπάθεια της να μειώσει το κόστος λειτουργίας της, αναδιοργάνωσε τις υπηρεσίες της με αποτέλεσμα 30 άτομα να χάσουν τις δουλειές τους και κάποιες εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοί της τον ύπνο τους…(5)

Ουδόλως υπολείπεται σε επιδόσεις και αρνητική δημοσιότητα και η πολυεθνική Coca Cola, αφού πρόσφατα ενεπλάκη σε περιπέτειες, μαζί με τον άλλο κολοσσό στην αγορά των αναψυκτικών – την Pepsi, γιατί μια ουσία (4-μεθυλιμιδαζόλιο) (6) που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του καραμελοχρώματος που έχουν τα αναψυκτικά τύπου cola κρίθηκε ύποπτη για καρκινογενέσεις(7).

Πηγές – παραπομπές  – υποσημειώσεις

(1) 2,4 διχλωροφαινόλη. wikipedia.org.

(2) Ερευνα εισαγγελέα για το διατροφικό σκάνδαλο – Τελικά ήπιαμε 100.000 κουτιά Coca-Cola με ζιζανιοκτόνο. Πρώτο Θέμα online, 15/4/2012.

(3) Ανακοίνωση – κόλαφος του ΕΦΕΤ για την πολυεθνική – «Μη ασφαλή τα προϊόντα της Coca Cola 3E». Πρώτο Θέμα online, 19/4/20124

(4) H Coca-Cola Τρία Έψιλον διαβεβαιώνει το καταναλωτικό κοινό ότι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα δημόσιας υγείας αναφορικά με προϊόντα της. coca-colahellenic.gr.

(5) Μεταφορά δραστηριοτήτων από την Coca Cola 3E. Πρώτο Θέμα online, 28/2/2012.

(6) 4-μεθυλιμιδαζόλιο. wikipedia.org

(7) ΗΠΑ: Coca-Cola και Pepsi αλλάζουν τη συνταγή τους προκειμένου να αποφύγουν σήμανση για καρκινογόνο ουσία. Το Βήμα, 9/3/2012.

5 responses to “Coca Cola-3E – Διατροφικό σκάνδαλο με ζιζανιοκτόνο σε αναψυκτικά

 1. Mit79 20 Απριλίου, 2012 στο 10:18 μμ

  Επειδή υπάρχουν αρκετοί πολίτες που μπορεί να έχουν πάρει κουτάκια coca cola αλλά να μην τα έχουν καταναλώσει η πρώτη κίνηση που έπρεπε να γίνει θα ήταν να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία που βλέπω στο άρθρο αυτό. Γενικόλογες απαντήσεις όπως στο βήμα (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=453823) έχουν μικρότερη αξία. Σημασία έχει να βρεθούν οι σειρές που είναι προβληματικές και να μην τις πιει ο κόσμος.

 2. Βασίλης 20 Απριλίου, 2012 στο 10:45 μμ

  mit79, καλώς ήλθες.

  Εχεις απόλυτο δίκιο. Φαντάζομαι βέβαια οτι προσπαθούν να μην κάνουν πολύ «ντόρο» για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην Coca Cola 3E από την αρνητική δημοσιότητα, η οποία θα της επέφερε πολλαπλάσια οικονομική ζημιά απ’ ότι η απόσυρση της προβληματικής παρτίδας. Η υγεία του κοινού περνάει σε δεύτερη μοίρα…

  Οπου υπεισέρχονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα πράγματα μπλέκονται. Δες, για παράδειγμα, εδώ κι εδώ το πώς, προς χάριν της Lidl Hellas, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξανάγκασε σε παραίτηση τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιώργο Νυχά, επειδή απαίτησε την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, βάσει της οποίας έπρεπε να απαιτηθεί η απόσυρση και η καταστροφή παρτίδας προϊόντων του Lidl, στα οποία ανιχνεύτηκε το μικρόβιο E.coli…

 3. sogi77 21 Απριλίου, 2012 στο 6:49 πμ

  Φίλε Mit79, ο ΕΦΕΤ μάλλον έκανε ότι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις :

  α) Άμεση ανάκληση/απόσυρση των εμπλεκομένων επιμολυσμένων παρτίδων των ανθρακούχων αναψυκτικών από την εταιρεία «Coca – Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. / Coca – Cola Τρία Έψιλον».
  β) Δέσμευση και κατάσχεση των επιμολυσμένων παρτίδων τελικών προϊόντων και πρώτης ύλης (ζάχαρης).
  γ) Λήψη δειγμάτων τελικών προϊόντων (διάφοροι τύποι ανθρακούχων αναψυκτικών) και πρώτων υλών (επεξεργασμένο νερό, ζάχαρη) από όλες τις παραγωγικές μονάδες της εταιρείας στην Ελλάδα, ήτοι σε Ηράκλειο, Αθήνα, Σχηματάρι, Ακταίο Πατρών, Βόλος και Ν. Ραιδεστός Θεσσαλονίκης και αποστολή τους για εργαστηριακή ανάλυση στο Γενικό Χημείο του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Ρόδου).
  δ) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας επιχείρησης «Coca – Cola Τρία Έψιλον» στο Ηράκλειο Κρήτης, από όπου παρήχθησαν οι επιμολυσμένες παρτίδες προϊόντων.
  ε) Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιστατικό μέσω έκδοσης σχετικής κοινοποίησης στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).
  στ) Εποπτεία των διαδικασιών καταστροφής των κατασχεθέντων προϊόντων.
  ζ) Έκδοση Δελτίων Τύπου και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού.
  η) Ενημερώνεται ο αρμόδιος εισαγγελέας και εξετάζεται η επιβολή προστίμων από την αρμόδια επιτροπή του ΕΦΕΤ.

  (πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=191285)

  Για την κατανόηση των παραπάνω σχολιάζω αντίστοιχα :
  α) περίπου 100,000 συσκευασίες δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν
  β) όσων δεν καταναλώθηκαν βέβαια
  γ) καλού-κακού μήπως βρούμε και τίποτε άλλο
  δ) οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν την ζημιά
  ε) «Έγκαιρης προειδοποίησης»? Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
  στ) Γιατί τους έχουμε ικανούς για όλα…
  ζ) Μη και μας πουν οτι δεν το είπαμε…
  η) Και άλλη επιτροπή; Αφού είπαν οτι τις μειώσανε…

  Doublespeak το είπαμε Βασίλη;
  Μάλλον κάποιος στον ΕΦΕΤ εμπνεύστηκε από παλιότερο άρθρο σου…

 4. σχολιαστης 21 Απριλίου, 2012 στο 10:42 πμ

  Είναι και ευαίσθητο το θέμα γιατί απασχολεί πάνω από 1000 εργαζόμενους. Και έχει ακουστεί η πιθανότητα μεταφοράς στη Βουλγαρία.

  Όσο για τον ΕΦΕΤ, αν δεις ποιος είναι επικεφαλής, σε πονάει η κοιλιά σου χωρίς να έχεις πιει κοκα-κουλα.

 5. Βασίλης 21 Απριλίου, 2012 στο 11:31 πμ

  σχο,

  1) ήδη έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο των γραμμών παραγωγής σε Πάτρα – Θεσσαλονίκη:
  Κλείνουν οι γραμμές παραγωγής της Coca Cola-3E σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη (in.gr, 29/2/2012)

  2) Αν εννοείς τον Γ. Μίχα (που αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Γ.Νυχά – βλέπε παραπάνω σχόλιο), εντόπισα αυτό:
  Oι πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποβρυχίων (zougla.gr, 30/9/2011)
  «Ο κ. Μίχας, πρώην συνδικαλιστής των ναυπηγείων, κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: