Κυβέρνηση-ΜΜΕ: ο έρωτας δεν κρύβεται

Προεκλογικό «δώρο» στα ΜΜΕ και εκδότες/καναλάρχες κάνει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο(1) του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης (4/4/2012).

ΕφημερίδεςΣτο άρθρο 33 που αναφέρεται στις ρυθμίσεις για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, υπάρχει διάταξη με την οποία :

α) μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές των τυπογραφικών επιχειρήσεων με την προυπόθεση να μην προβούν σε απολύσεις.

β) επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων ΜΜΕ αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου 2010 ως 31 Δεκεμβρίου 2014 με τον όρο να απασχολήσουν επιδοτούμενους ανέργους των τομέων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, εφόσον δεν έχουν απολύσεις που να υπερβαίνουν το ποσοστό 5% όπως ο νόμος ορίζει.

Τα ΜΜΕ χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο (από το 1989 έως σήμερα χρησιμοποιούν τις τηλεοπτικές συχνότητες χωρίς να έχουν καταβάλλει αντίτιμο και χρωστούν εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία). Tην ίδια στιγμή οι καναλάρχες κουρεύουν μισθούς και αποζημιώσεις και καθυστερούν έως και 12 μήνες την καταβολή των δεδουλευμένων.

Η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει την είσπραξη των  ανωτέρω χρεών, προκλητικά αποφασίζει να στερήσει τεράστια έσοδα από τα δημόσια ταμεία – που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους πανταχόθεν βαλλόμενους Έλληνες φορολογούμενους. Και επιπροσθέτως επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές έως το 2014.

Να σημειώσω οτι -κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνώντων- το επίμαχο άρθρο μπήκε «σφήνα» στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/18/ΕΕ για τη γονική άδεια.

Κυβέρνηση – ΜΜΕ: βάστα με να σε βαστώ, ν’ ανεβούμε το βουνό (και των εκλογών)…

Πηγές – παραπομπές – υποσημειώσεις

(1) Το σχέδιο νόμου (από τον ιστοτόπο της Βουλής των Ελλήνων – σε μορφή .pdf). Το επίμαχο άρθρο 33 βρίσκεται στη σελίδα 9.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: