Νοίκιασε κι εσύ έναν αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ.

Την είδηση τη δημοσίευσε πρώτο το «Πρώτο Θέμα» (1). Εχει ήδη γίνει ο σχετικός χαμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην αρχή νόμιζα οτι ήταν φάρσα. Ράδιο αρβύλα. Ομως όχι. Βρήκα το Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης που το επιβεβαιώνει (στο site της Εφημερίδας της Κυβέρνησης)(6).

Η ΕΛ.ΑΣ. πλέον «ενοικιάζεται» επίσημα και με το νόμο στους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν

Με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όλα τα οχήματα και οι μοτοσικλέτες της, ακόμη και τα ελικόπτερα που έχει στην κατοχή της η ΕΛ.ΑΣ., μπορούν πλέον να ενοικιάζονται από ιδιώτες που θέλουν να κοιμούνται ασφαλείς και ήσυχοι τα βράδια.
 
Ό,τι και όσοι ενοικιάζονται από εκείνους που μπορούν να πληρώσουν θα αφαιρούνται βέβαια από τις δυνάμεις που προστατεύουν τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς.

Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ την ώρα για την ενοικίαση ενός απλού αστυνομικού μέχρι και 1.500 ευρώ αν θέλετε να νοικιάσετε το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Δηλαδή:

Οι Ελληνες φορολογούμενοι (οι οποίοι υφίστανται ανηλεή φορολογικό διωγμό) πληρώνουν για τις υποδομές, τη στελέχωση και τη λειτουργία μιας υπηρεσίας (ΕΛ.ΑΣ.) προκειμένου το Ελληνικό κράτος να παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας και τάξης σε όλους αδιακρίτως τους Ελληνες πολίτες. Και οι υπουργοί μας τώρα αποφάσισαν ότι θα διαθέτουν προς ενοικίαση έμψυχο και άψυχο υλικό της υπηρεσίας σε «φραγκάτους» (που -βεβαίως- έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται λιγουλάκι ανασφαλείς, ιδιαιτέρως τώρα που η όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων προκαλεί όλο και περισσότερο)!

Είναι από μόνη της άκρως προκλητική η υπουργική απόφαση. Είναι πάντοτε πρόκληση η χρήση της ΕΛ.ΑΣ. (την οποία πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι) για την προστασία ιδιωτικών συμφερόντων, συχνά ακόμη και παρανόμων(4), ή για την διασφάλιση της απρόσκοπτης είσπραξης των (παρανόμων) διοδίων για χάρη των κατασκευαστικών εταιρειών(5).

Είναι ακόμη πιό προκλητική, γιατί, κατά την ταπεινή μας γνώμη, πρόκειται για τροχιοδεικτική ενέργεια, πίσω από την οποία κρύβεται η απώτερη πρόθεση να προλειανθεί το έδαφος για την ίδρυση και στελέχωση ενόπλων ιδιωτικών μισθοφορικών σωμάτων ασφαλείας (για ξεχωριστούς πελάτες, εννοείται). Αλλωστε, η αρχή έχει ήδη γίνει: με πρόσχημα την προστασία των εμπορικών πλοίων από την πειρατεία, ιδρύεται ιδιωτική ναυτική στρατιωτική δύναμη. (2)(3)

Και οι πιό δύσπιστοι  πρέπει πλέον να το βλέπουν: το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι ένας κόσμος αβυσσαλέων οικονομικών ανισοτήτων, όπου οι πληβείοι θα ζούν σε συνθήκες ανείπωτης εξαθλίωσης και οι ολιγάρχες του πλούτου θα διατηρούν τους ιδιωτικούς τους μισθοφορικούς στρατούς για να τους προστατεύουν από τη χαοτική βία που θα προκαλεί η παντελής αποδόμηση του κοινωνικού ιστού.

Υ.Γ.
Από τώρα ακούω τα συνήθη φληναφήματα ορισμένων (ανιάτων) περί προσπορισμού εσόδων, κερδοφορίας, κλπ. Αλλά μην περιμένετε να ασχοληθώ με τέτοιες γελοιότητες.

Πηγές – παραπομπές – υποσημειώσεις
(1) «Νοικιάζουν την ΕΛ.ΑΣ. σε ιδιώτες!«, Πρώτο Θέμα Online 8/4/2012
(2) «Ένοπλα πληρώματα στα πλοία – Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πειρατείας«, in.gr
(3) «Ιδιωτική ναυτική στρατιωτική δύναμη φτιάχνει ο Γ. Τσαβλίρης«, capital.gr
(4) Αστυνομική δύναμη προστατεύει την παράνομη λειτουργία των κέντρων WYNN και VEGA (Δήμος Ελληνικού, Σάββατο 26 Ιουνίου).
(5) «Κρατείστε τη στολή, όχι τη ρόμπα«, αρθρο του Κώστα Βαξεβάνη στο «Κουτί της Πανδώρας»
(6) Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 888, 21/3/2012. Απόφαση 6 (σελίδες 5-10)

7 responses to “Νοίκιασε κι εσύ έναν αστυνομικό της ΕΛ.ΑΣ.

 1. σχολιαστης 8 Απριλίου, 2012 στο 7:37 μμ

  Βασίλη, βλέπω τα δουλεύεις τα άρθρα σου.

  Καλό ταξίδι στη μπλογκόσφαιρα ως blogger.

 2. Βασίλης 8 Απριλίου, 2012 στο 7:39 μμ

  σχο,
  ευχαριστώ, να είσαι καλά!

 3. kapetanios 9 Απριλίου, 2012 στο 4:26 μμ

  Βασίλη
  ενδιαφέρουσα η ματιά σου, καλή συνέχεια.

 4. Δύστροπη Πραγματικότητα 9 Απριλίου, 2012 στο 4:28 μμ

  Βασίλη πολύ ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη ανάλυση.
  Έχω μόνο μικρή ένσταση για την τελευταία παράγραφο όπου βρίσκεται το συμπέρασμα. Προσωπικά πιστεύω πως δεν είναι πλέον εύκολο – για να είμαι ειλικρινής το θεωρώ αδύνατο – να εξαθλιώσεις τον κόσμο σε επίπεδα 19ου αιώνα. Όχι πως κάποιοι από τις κυρίρχες τάξεις δεν θα το θέλανε αυτό, παρόλα αυτά όμως η θέλησή τους από μόνο δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί τέτοιας εμβέλειας εγχείρημα.

  Εύχομαι καλή τύχη και καλή συνέχεια στο μπλόγκ σου.

 5. Βασίλης 9 Απριλίου, 2012 στο 5:14 μμ

  @Δύστροπε,
  Εχω την αίσθηση πως η δίψα (τους) για εξουσία και χρήμα είναι τόσο ακόρεστη, που δεν θα σταματήσουν να το προσπαθούν. Εύχομαι πάντως να έχεις δίκιο.

  @Καπετάνιε, Δύστροπε,
  ευχαριστώ!

 6. chris 29 Ιουνίου, 2012 στο 5:13 πμ

  Αντιγραφή εξ Αμερικής. Πριν λίγες βδομάδες 30 πυροσβέστες καλέστηκαν για να σβήσουν την πυρκαγιά σε κάποιο σπίτι. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα, το άφησαν να καεί ολοσχερώς. Γιατί ο ιδιοκτήτης δεν είχε πληρώσει τα $75 που έπρεπε στην πυροσβεστική. Περίμεναν εκεί με τις μάνικες έτοιμοι να επέμβουν μήπως η πυρκαγιά εξαπλωθεί στα διπλανά σπίτια που είχαν πληρώσει. Αν ρωτήσετε: γιατί δεν έσβηναν την φωτιά και να ζητήσουν μετά τα $75, σημαίνει ότι δεν ξέρετε τίποτα από την Αμερική. Σε λίγο θα ρωτάμε: «πόσο κοστίζει να στείλετε ένα αστυνομικό στο σπίτι μου γιατί έχει γίνει ληστεία και θα με σκοτώσουν;» Βλέπε το παρακάτω βίντεο (από τις χιλιάδες περιπτώσεις ή Google με Firefighters let home burn).

 7. Βασίλης 29 Ιουνίου, 2012 στο 9:04 πμ

  Chris, καλώς ήλθες!

  αν και μάλλον θα το γνωρίζεις, το σκηνικό με την ιδιωτική πυροβεστική δεν είναι πρωτοφανές στις ΗΠΑ. Πριν έναν αιώνα περίπου, οι υπηρεσίες της πυροσβεστικής παρέχονταν πάλι μόνον σε «συνδρομητές». Το σύστημα ελεύθερης αγοράς στην «αγορά πυρόσβεσης» δε δούλεψε και πολύ καλά, διότι η πυροσβεστική απλά αγνοούσε τις φωτιές που ξεσπούσαν σε κτίρια/μέρη που δεν πλήρωναν, και οι φωτιές εξαπλώνονταν και σε διπλανά κτίρια, κτλ. Οπως λέει χαρακτηριστικά το άρθρο στα αγγλικά «So many were unable or unwilling to pay for protection that structures were left free to burn, often bringing down surrounding apartments and buildings. Whole cities were put at risk.»

  Ενδιαφέρον σχετικό άρθρο από το enet.gr (Ελευθεροτυπία):
  ΗΠΑ: Και η πυροσβεστική επί πληρωμή;.

  Ευχαριστώ και για το video, ήταν διαφωτιστικό. Και αποκαρδιωτικό ταυτόχρονα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: